Загубихме плувния великан Георги Пандев


Георги Пандев
един от великаните на българското плуване, ни напусна два месеца след като навърши 65 г.

Беше голям на ръст, на сърце, на чувство за справедливост, на плувна историчност и любовта си към рока, Led Zeppelin и Deep Purple.

Пандо бе до последно на ръба на басейна, където изкара целия си жизнен път – като състезател, треньор, председател на клуб (на ПК Омега 01), за да напътства синовете си Бранимир и Иван, които приобщи във водния път.

Имаше изумителен усет към техниката. Имаше подход към състезателите, още от най-малките 3-годишните, които подхващаше от детската градина.

Напипваше слабостите в българското плуване, смело изправяше внушителната си снага на събрания и пред всички посочваше кривиците и правиците. Търсеше решения. Търсеше отговори. Не приемаше за такива мрънканици и клишета. Така диктуваше изостреното му чувство за справедливост.

Изключително великодушен и добър като човек. Верен приятел, Пандо никога не отказваше помощ на никого.

Георги Пандев е роден на 16 март 1957 г. във Велинград. Отрано се запалва по плуването.

Възпитаник е на големия Антон Митров. Състезател на Чепинец.

Като млад Георги Пандев е истинско страшилище при подрастващите и печели по десетина медала на държавно първенство.

Майстор на спорта е. Шампион и рекордьор на нашата република. Плува много красив делфин с леко присвита ръка. На 100 м е вторият след Васил Добрев, слязъл под минута. През 1977 година плува за 59,44 сек., подобрявайки националния рекорд.  

На 26-о място в ранглистата на първото 50-летие на българското плуване. Учил в ЦСУ „Олимпийски надежди“ в София. Завършил ВИФ „Георги Димитров“.

Погребението на Георги Пандев ще бъде на 16 май (понеделник) от 13:00 часа на Централни софийски гробища.

Екипите на BGswim.com „Плуване&Водна топка“ и Асоциацията на българските плувци изказват дълбоки и сърдечни съболезнования на семейството и близките на Георги Пандев!

Царство Небесно, шампионе!

 

Вашият коментар