Богомилова и Горанова вдъхновиха 200 плувчета (видео)

Пред погледа на Таня Богомилова и първата в историята на олимпийска шампионка по карате Ивет Горанова близо 200 деца от школата на НСК Олимп преминаха иновативен изпит за определяне на нивото им на развитие в плуването.

Заредени с много ентусиазъм и усмивки, малчуганите дадоха най-доброто от себе си, за да покажат какво са научили пред специалните гости на клуба.

Богомилова и Горанова бяха част от тричленното жури, чийто състав беше допълнен от председателя на НСК Олимп Емил Милков.

Единственият ни олимпийски шампион в плуването и Милков оценяваха уменията на талантите. Горанова искаше да види мотивация, устрем и възпитание във всяко дете.

Именно с цел изграждането на вътрешен стремеж за развитие се организира и днешната инициатива. Вдъхновение за нея Милков черпи от бойните спортове. По подобие на коланите в бойните изкуства, тук треньорите избират да раздават специални гривни с различен цвят – от бял до черен, които кореспондират на съответните нива в плуването и усвояването на различните стилове.

Основната идея е чрез този разнообразен метод всеки плувец да има личен стимул да работи ежедневно за развитието си, да подобрява уменията си и да покачва нивото си, независимо дали планира, или не да се занимава професионално с този спорт.

„Чудихме се как да задържим децата в спорта, в басейна. Точно затова, заедно с треньорската комисия на Олимп, създадохме това наше контролно плуване, с което оценяваме различното ниво на децата в спорта. Децата, които тренират за високо спортно майсторство, тренират за медали. Искахме и тези, които тренират за здраве, да имат стимул да търпят развитие. По този начин ние ги задържаме в спорта”, казва Милков.  

„Всеки един цвят означава различно ниво, нова степен. Това означава, че ти си научил нещо ново, надградил си и искаш да догониш следващото ниво, да развиваш себе си, да научаваш нови умения, да ставаш все по-добър, докато не станеш най-добрият в сферата, в която се занимаваш”, обяснява Ивет Горанова, която е добре запозната с мотива на коланите от каратето. Събитието се проведе в един от най-хубавите басейни в София – комплекс „Възраждане“.

За да извоюва съответния цвят гривна всеки плувец трябва да изплува по 2 дължини от стил, спрямо заявеното ниво – бяла гривна – 1 стил, зелена гривна – 2, червена гривна – 3 стила, т.н. Най-много участници – общо 107, между 6 – 10 г. взеха зелен цвят гривна, сигнализираща перфектното владеене на 2 плувни стила.

Четирима от плувците на НСК Олимп получиха по заслуги черна гривна, която е най-високото ниво, защото са в топ 5 на България. Това ги прави готови, както за високи спортни постижения, така и да бъдат достойни шампиони извън басейна.

В „Олимп” държат на възпитанието и изграждането на морални ценности точно толкова, колкото и на правилните спортни навици. В клуба вярват, че двете направления вървят ръка за ръка и именно по тази причина обвързват гривните не само с показаното във водата, но и с поведението на децата извън нея. А че това е важно, за да стигнеш до върха, потвърждават и думите на дамите, които са успели да го покорят – Богомилова и Горанова.

„Инициативи като тази са важни, защото така мотивираме децата да продължат да спортуват, а не само да тренират и затова ми се струва, че по-често трябва да има такива инициативи, за да бъде и за децата по-тържествено.”, категорична е Богомилова.

 „Най-важното е постоянството. Да се стараят ежедневно, да дават всичко от себе си и да вярват в себе си”, добавя Горанова.

Децата се докоснаха видяха как изглежда истински златен олимпийски медал. Ивет Горанова показа своето отличие от Токио и предизвика още по-силна мотивация сред децата, които се стремят да бъдат първенци.

По-важни от медалите обаче бяха съветите от първо лице, които Горанова и Богомилова предадоха на малките таланти.

Видеото ТУК

 

 

Вашият коментар