Детски празник на духа и спорта в Кюстендил

 

Софийска Света Митрополия – Кюстендилска духовна околия с подкрепата на Община Кюстендил, Регионално управление на образованието-Кюстендил, Регионална библиотека „Емануил Попдимитров – Кюстендил“, Неделно училище при храм „Рождество Христово“, София, Неделно училище при храм „Св. Мчца Параскева“, София, Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциацията за развитие на българския спорт (АРБС) и Театрална компания „Празното Пространство“ организираха ПРАЗНИК НА ПРАВОСЛАВНИЯ ДУХ И ТРАДИЦИИ.

На 30.05.2022г. от 11.00ч. в град Кюстендил – градинката „Под чинарите“ се проведоха творчески работилници и детски щафетни игри. Включиха се около 270 деца от началните училища и детски градини в Кюстендил. В творческите работилници децата разговаряха за добродетелите, изработиха картички на православна тематика и участваха с тях в празнична лития. Образователното ателие за азбучни послания имаше за цел да запознае децата с графичните системи на глаголица, кирилица и история на писмеността, както и да се ползват различни методи на писане на нашите предци. В 12.00ч. на площад „Велбъжд“ беше изнесено българското знаме под звуците химна на Република България.  Децата направиха около него кръг с балони, които пуснаха в небето. В 12.30ч. празнична лития оглавена от духовенството на Софийска света митрополия – Кюстендилска духовна околия с мощехранителницата на Св. Харалампий и Св. Мина, и с участието на професионалния духов оркестър  на  Кюстендил премина по централните улици на град Кюстендил. В шествието се включаха всички участници в празника, както и жителите на града. Събитието се води от Надежда Панайотова, дублиращ глас на едни от най – любимите анимационни герои на Уолт Дисни и водещ на детското предаване „За децата с Надежда“ по радио „Епархийски глас“.

 

В рамките на събитието се проведоха пилотни дейности в рамките на съ-финансираната от програма Еразъм+ на ЕС инициатива „Спорт, здраве и забавление за деца в предучилищна възраст“ (Sports, health and fUn for preschool childreN/SUN) проект който има за цел да научи деца и младежи на здравославен начин на живот и да им даде добър, полезен и ползотворен старт в живота. Проектът има за цел да повиши информираността по въпроси, свързани с необходимостта от физическа активност като основа на здравословен начин на живот, промяна на навиците на децата в предучилищна възраст и техните семейства както в градските, така и в извънградските райони. 

Вашият коментар