Олимпийската плувна програма за Париж 2024 ще е 9 дни

 

Олимпийската плувна програма за Париж 2024 бе удължена с един ден и ще бъде 9-дневна. Битките в басейна „La Defense Arena“ ще се състоят от 27 юли (събота) до 4 август.

Предварителните серии се завръщат към сутрешната сесия (10:00 ч. българско време), а финалите към вечерната (19:30 ч.).

Миналата година в Токио беше обратното.

Допълнителният ден означава, че ще има осем предварителни сесии и девет финала, което отваря вратата за промени в графика на събитията.

Допълнителният ден обаче най-вероятно ще се използва за облекчаване на графиците на състезателите, които обикновено трябва да участват в индивидуална дисциплина и щафета в една и съща сесия.

Това също така облекчава графика за приетите миналата година нови три нови дисциплини – 800 м св. стил за мъжете, 1500 м св. стил за жени и смесена микс щафета 4 по100 м.

След Сидни през 2000 г. осемдневният график бе използван на повечето олимпийски игри. Двете изключения бяха в Пекин 2008 и Токио 2020, които „обърнаха“ графика на финалите сутрин и подборните серии вечер, за да се синхронизират с най-гледаното телевизионно време в САЩ.

При този формат първият ден включваше само предварителна сесия, а последният беше само финална сесия. По този начин състезанието се проточи над девет дни, но все пак включва същия брой сесии като традиционната 8-дневна среща (включително 8 финални сесии)

Преди 2000 г. графикът на състезанията по плуване не е стандартизиран и се променя с всяка олимпиада. В Атланта 1996 използваха седемдневен формат, който не беше използван от 1984 г в Лос Анджелис.

В Барселона 1992 имаше шестдневна програма, а на Игрите през 1988 г. в Сеул осемдневен график.

Олимпийската програма по спортове ТУК

Вашият коментар