Плувният ас Бранимир Попов празнува 60 г.


Бранимир Попов – една от водещите фигури в историята на българското плуване и еталон в гръбния стил, празнува 60-годишен юбилей на 10 май.

Възпитаникът на Левски-Спартак“ е многократен държавен и балкански шампион, рекордьор на двата басейна.

Участник е на олимпийските игри в Москва през 1980 година, където малшанс с подхлъзване на старта на 100 м гръб му попречва да се изяви максимално на най-престижния спортен форум.

В Москва80 Бранимир Попов плува и със смесената щафета 4 по 100 м заедно с Пламен Дончев, Юлиан Василев и Цветан Голомеев.

Сред впечатляващите му постижения е и среброто на стотака от турнира за Купата на Европа в Амстердам през 1979 г.

Част от националния отбор е от 70-те години до 1984-а, а година по-късно окачва банските на пирона. Продължава възходящата линия за развитието на българския гръб от Красимир Петков, предавайки щафетата на Георги Михалев.  

Елегантният му стил е еталонен, като по учебник, написан от неговия баща и личен треньор през цялата му кариера – големия Стефан Попов-Замората.

С шампионската смесена щафета 4 по 100 м на Балканиадата във Враца през 1981 г. Отляво на дясно: Крум Оджаков – бътерфлай, Пламен Дончев – бруст и Цветан Голомеев – кроул

По-късно той заедно с ПК Левски организира в памет на родителя си едноименния международен турнир за деца и подрастващи – най-дълго провежданият у нас. Помага за провеждането под една или друга форма повече от две десетилетия.

Бранко беше в Управителния съвет на „сините“, както и на Асоциацията на българските плувци.

Собственик е на популярния ирландски пъб „Мърфис“, където на по халби бира често сплотява плувните левскари от няколко поколения.

BGswim.com и Асоциацията на българските плувци поздравяват юбиляра! Бистра и огнена вода, Бранко!

Вашият коментар