Стойчев след триумфа в Северния ледовит океан: Това беше най-трудното ми плуване

Петър Стойчев е изгубил чувствителността на пръстите си за четири часа, след триумфа си в Северния ледовит океан. Майсторът на екстремните плувания коментира как е преминало изключително трудното изпитание във водите на Норвегия.

 „Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на състезанието бях близо четири часа без чувствителност на пръстите и едва говорех. Организацията от страна на Световната федерация по ледено плуване беше перфектна и това помогна много, както на мен, така и на останалите конкуренти. Бяха се погрижили за всичко и не се допуснаха случайности.

Трябваше да плуваме първоначално в права линия 1000 метра, но заради размножителния период на много животни под водата се промениха плановете и решението се взе заради безопасността на всички ни. На брега бяха подготвени специални отоплени палатки за възстановяване и медицински екипи.

Радвам се много, че и тук на остров Свалбард записах победа и съм първия в света с две титли от Южния и Северния полюс по ледено плуване. Бях се подготвил с българското знаме и нямах търпение да го развея пред всички на това отдалечено място за човека. Щастлив съм, че успях в тези тежки условия, но нито за миг не съм си и представял, че няма да се справя. Напротив, влязох в ледените води пределно мотивиран и не мислех за студа.

Знаех, че после ще бъде също толкова трудно да се възстановя, но аз съм българин и не се предавам. Като се завърна у нас ще разкажа още подробности, защото има много интересни неща, които видях и преживях през тези дни на Северния полюс“, сподели Петър Стойчев.

По време на награждаването след края на състезанието шефът на Световната федерация по ледено плуване Рам Баркай (ЮАР) похвали на всеслушание Стойчев.

„Възхищавам се на Петър Стойчев и неговата воля за победа. Той притежава несломим дух и е истинско удоволствие да го виждам как плува в ледените води. Още на Антарктида се убедих в неговите безспорни качества като състезател, а и като човек, защото е много добър характер. Гордост е за мен и екипа от IISA да имаме в редиците си такъв голям шампион като Стойчев.

Целта ни като ръководство на Световната федерация по ледено плуване е да разширим географията на състезанията и през следващата година да достигнем до нови точки на планетата“, каза на церемонията Рам Баркай.Вашият коментар