Нина Рангелова обяснява как действа банският на Антъни

 

За неизкушените от плуването обяснението на Антъни Иванов, че се е представил слабо на европейския финала на 200 м бътерфлай в Глазгоу прозвуча като оправдание. Макар 19-годишният талант да подчерта, че не търси извинения, подлагайки се на самокритика. При изява на такова високо ниво не става въпрос за обикновен бански костюм и неговото значение, функциониране обясняват пред BGswim.com две от ярките фигури в историята на българското плуване  – най-бързата във водата Нина Рангелова, от която Антъни пое щафетата, и Георги Палазов, чийто рекорди в бътерфлая състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански).

Експертното мнение дава първо Нина Рангелова.

Това което се случи с банския костюм на Антъни не е прецедент. Лично на мен ми се е случвало същото, но с прeзрамките, които толкова ме стягаха, че не можех да използвам цялото си загребване и разбира се се схванах до края на дистанцията.

Идеята на банските, с които плуваме е те да са тесни, за да няма съпротивление и компресията, която създават да поддържа мускулите ти стегни.

Важно е обаче да се разбере че има много модели и марки бански костюми в момента с различна компресия.

Например, плувец който плува 1500 м св. стил би избрал по-еластичен модел от този, който спринтьор би предпочел.  

Много е важно също така да си свикнал с определения вид бански. Границата обаче между това да си свикнал с банския и да не го изхабиш е много малка.

Тези бански са най-ефективни за един до два или три старта.

Също така, ако банският създава повече компресия от тази, която си свикнал, направо те хвърля неподготвен физически и психически към това усещане.

Ние плувците знаем как тялото ни се чувства по време на определената дисциплина. Ние тренираме и визуализираме всеки един етап от дистанцията, за да бъдем подготвени по време на състезание.

Това, което се случи с Антъни според мен е породено от липсата на опит и амбицията да достигне медала.

Той има страшно много финали пред себе си. Важното е да приеме това, което се случи като поука, а не да се връща назад и за съжалява, за това което е станало.

Ние си писахме точно след старта му и нещото, което му казах е че през 17-те ми години в басейна съм научила много повече от грешките си, от колкото от успехите си.

Антъни, за съжаление до определена степен, не знае какво е да губи, защото той винаги е бил победител, но истинският победител трябва да знае и как да губи и да се учи от грешките си.

Очаквайте анализа на Георги Палазов.


Четете още от Нина в блога й в
BGswim.com!


Как българският плувец да си намери подходящ  университет в САЩ

Социалните групи вредят на подрастващите


Пътят до Рио – първа част

 
 Пътят до Рио – втора част

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар